Tegenzin tijdens yoga? Gefeliciteerd, je doet het goed!

Tegenzin tijdens yoga? Gefeliciteerd, je doet het goed!

Je rolt je mat uit, maar eigenlijk moet je jezelf nog even overtuigen waarom dit een goed idee was. Je hoofd zit vol, je voelt enige weerstand. Misschien is het de drukte van de dag, of een onbestemd gevoel van tegenzin. Toch begin je. En ergens halverwege je practice merk je dat er iets verandert. Yoga wordt vaak gezien als een fysieke practice, maar de grootste kracht ligt misschien wel in wat het met je geest doet. Hoe helpt yoga om mentale stilte te vinden, of in ieder geval wat meer ruimte te creëren in de mentale drukte?

Waarom blijft onze mind zo druk?
Ons brein zoekt voortdurend prikkels en afleiding – de zogenaamde ‘monkey mind’. En het ironische is, hoe harder we proberen de gedachten te stoppen, hoe luider ze lijken te protesteren. En wat we vaak vergeten; het probleem ligt niet in de gedachten zelf, maar in de manier waarop we eraan vasthouden, erop reageren. Soms roept stilte juist weerstand op, omdat het ons in contact brengt met gevoelens die we liever negeren of onderdrukken.

Yoga als meditatie in beweging
We weten inmiddels dat meditatie heel heilzaam is waar het gaat om dealen met de 'monkey mind' maar wist je dat ook yoga helpt je bewust aanwezig te zijn, zonder oordeel. Door je aandacht te richten op je ademhaling en beweging, creëer je een anker in het moment. De fysieke houdingen brengen je uit je hoofd en in je lichaam. Juist de momenten van weerstand bieden vaak de grootste inzichten – als je bereid bent om erin te verzachten in plaats van je ertegen te verzetten.

Wat gebeurt er in je hoofd tijdens yoga?
Tijdens je practice kom je in contact met het patroon van weerstand en overgave. Gedachten komen op, maar hoeven je niet te sturen, niet te domineren. Je kunt mentale reacties herkennen – frustratie, twijfel, perfectionisme of pure tegenzin – en door yoga leer je hoe je hiermee om kunt gaan. Savasana is vaak het moment waarop alles samenkomt: je geest eindelijk tot rust komt, je lichaam zich ontspant en je eindigt met een diepe zucht – of een kreun als je je realiseert dat je weer op moet staan.

Een moment van inzicht op de mat
Herinner je je die keer dat je echt geen zin had om op de mat te stappen? Je vond allerlei excuses om het niet te doen, maar toch begon je. En terwijl je door de houdingen bewoog, merkte je dat de weerstand verzachtte. Misschien voelde je spanning in je schouders afnemen, of werd je adem dieper. Dit is de essentie van yoga: niet het elimineren van gedachten of gevoelens, maar leren hoe je ze ruimte kunt geven zonder erin vast te zitten.

Hoe breng je je mind tot rust op de mat? Wat tips van onze docenten

  1. Gebruik je adem als anker: telkens wanneer je afdwaalt, keer je terug naar de adem.
  2. Maak van je practice een ritueel: begin met een intentie en creëer een zachte overgang naar je mat.
  3. Vertraag je bewegingen: bewuste overgangen helpen je in het moment te blijven.
  4. Accepteer de ruis en weerstand: gedachten en tegenzin mogen er zijn, maar je hoeft er niet in mee te gaan.
  5. Neem de tijd na savasana: laat de stilte echt binnenkomen voordat je weer opstaat.
  6. Probeer een specifieke sequence: een combinatie van Child’s Pose, Forward Fold en Legs-Up-The-Wall kan helpen je zenuwstelsel te kalmeren.
  7. Vind regelmaat in je practice: Door regelmatig op de mat te verschijnen, zelfs op de dagen dat je er écht geen zin in hebt, ontdek je dat herhaling de kracht van de gedachte vormt. Voor je het weet, sta je uit gewoonte op je hoofd terwijl je koffiezetapparaat pruttelt.

Conclusie
Yoga leert ons dat stilte niet de afwezigheid van gedachten is, maar het vermogen om er niet in verstrikt te raken. Soms betekent dat dat je door de tegenzin heen moet bewegen om te ontdekken dat juist dáár de echte transformatie plaatsvindt. De ware winst ligt niet in een perfecte pose, maar in hoe je omgaat met wat er zich in je hoofd afspeelt – op de mat én daarbuiten.

Reactie plaatsen