De voordelen van erkende yoga opleidingen en teacher trainingen

De voordelen van erkende yoga opleidingen en teacher trainingen

De Voordelen van een Erkende Yogaopleiding door Yoga Alliance, CRKBO en/of KTNO

Het deelnemen aan een erkende yogaopleiding kan van onschatbare waarde zijn voor yogadocenten die streven naar professionaliteit en excellentie in hun vak.
In de yogawereld zijn er verschillende instanties en organisaties die accreditaties en certificeringen verstrekken, waaronder Yoga Alliance, CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) en KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen).
In dit blog zullen we de voordelen verkennen van het volgen van een yogaopleiding die erkend is door deze gerenommeerde instanties.


  1. Yoga Alliance: Yoga Alliance is een internationaal erkende organisatie die wereldwijd normen en richtlijnen vaststelt voor yogaonderwijs. Het behalen van een yogaopleiding die is geaccrediteerd door Yoga Alliance biedt diverse voordelen, zoals:

a. Geloofwaardigheid: Een opleiding die is erkend door Yoga Alliance geeft geloofwaardigheid aan jouw kennis en vaardigheden als yogadocent. Het toont aan dat je voldoet aan de gestelde normen en richtlijnen van de organisatie.

b. Wereldwijde erkenning: Met een certificaat van Yoga Alliance kun je over de hele wereld als yogadocent werken. Veel yogastudio's en werkgevers geven de voorkeur aan docenten met een Yoga Alliance-certificering.

c. Professionele ontwikkeling: Yoga Alliance moedigt voortdurende professionele ontwikkeling aan door middel van bijscholing en nascholingsprogramma's. Hierdoor kun je je kennis verdiepen, nieuwe technieken leren en je vaardigheden verbeteren.

  1. CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs): CRKBO is een Nederlandse organisatie die opleiders in het particulier onderwijs registreert en certificeert. Het volgen van een erkende yogaopleiding door CRKBO biedt de volgende voordelen:

a. Kwaliteit en betrouwbaarheid: Een CRKBO-erkenning garandeert dat de opleiding voldoet aan hoge kwaliteitsnormen en betrouwbaar is. Dit helpt potentiële studenten om de juiste keuze te maken bij het selecteren van een yogaopleiding.

b. Fiscale voordelen: Als een opleidingsinstituut is geregistreerd bij CRKBO, kan het in aanmerking komen voor vrijstelling van btw op de opleidingskosten. Dit kan gunstig zijn voor zowel de opleidingsinstituten als de studenten.

c. Erkenning in het onderwijsveld: CRKBO-erkenning geeft aan dat de opleiding voldoet aan de normen en criteria die worden gesteld aan kort beroepsonderwijs. Dit kan nuttig zijn als je als yogadocent wilt samenwerken met andere onderwijsinstellingen of wilt werken binnen het reguliere onderwijssysteem.

  1. KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen)

a. Hoogwaardige kwaliteit: Een erkende yogaopleiding door KTNO biedt hoogwaardige kwaliteitsonderwijs. KTNO heeft strenge normen en criteria voor accreditatie en zorgt ervoor dat de opleiding voldoet aan hoge educatieve en ethische standaarden. Door te kiezen voor een KTNO-erkende opleiding, kun je erop vertrouwen dat je een opleiding volgt die van goede kwaliteit is en voldoet aan de vereiste normen.

b. Erkenning en geloofwaardigheid: Een KTNO-accreditatie geeft erkenning en geloofwaardigheid aan de yogaopleiding. Het toont aan dat de opleiding is beoordeeld door een externe instantie en voldoet aan de vereiste normen. Dit kan belangrijk zijn als je je wilt vestigen als professionele yogadocent of als je van plan bent om les te geven bij yogastudio's, wellnesscentra of andere instellingen. Werkgevers en potentiële studenten zullen de KTNO-accreditatie herkennen en vertrouwen hebben in de kwaliteit van de opleiding.

c. Mogelijkheid tot registratie bij beroepsverenigingen: Een KTNO-erkende yogaopleiding kan je de mogelijkheid bieden om je te registreren bij relevante beroepsverenigingen. Dit kan voordelen opleveren zoals professionele erkenning, netwerkmogelijkheden en toegang tot voortdurende professionele ontwikkeling. Het kan ook de deur openen naar vergoedingen door zorgverzekeraars voor yogasessies, wat kan helpen bij het opbouwen van een succesvolle yogapraktijk.

d. Breed scala aan vakken en specialisaties: KTNO-erkende yogaopleidingen hebben vaak een breed scala aan vakken en specialisaties om uit te kiezen. Of je nu geïnteresseerd bent in Hatha yoga, Vinyasa, Yin yoga, therapeutische yoga of een andere yogastijl, er zijn opleidingen beschikbaar die aan je behoeften voldoen. Deze diversiteit stelt je in staat om je kennis en vaardigheden te verbreden en je te specialiseren in het gebied dat je het meest interesseert.


De Yogaopleidingen, Teacher Trainingen en verdiepende bij- & nascholingen van de SanaYou YOGAcademy beschikken over al deze accreditaties.

Reactie plaatsen