Caterpillar Pose - Yin Yoga

Caterpillar is een Yin yogahouding.  Bij Yin yoga worden houdingen langer vastgehouden om de levensenergie beter te laten stromen door de energiekanalen, oftewel de meridianen van de traditionele Chinese geneeskunde. Elke Yin yogahouding werkt op één of meerdere meridianen.

De Caterpillar is de Yin variant van de zittende vooroverbuiging, waarbij het doel niet is om met een rechte rug naar de tenen te reiken, maar om de rug bol te maken en het hoofd te ontspannen richting de knieën. De houding stimuleert de nieren, opent de hamstrings en creëert decompressie in de rug. Bovendien worden de blaas- en niermeridianen gestimuleerd door de intense stretch aan de achterkant van de benen. De compressie in het maaggebied fungeert als massage voor de spijsverteringsorganen. Caterpillar heeft daarom een ontspannende en rustgevende werking en kan goed dienen als remedie tegen stress en angst.

Om in de Caterpillar te komen, begin je zittend met beide benen gestrekt voor je en druk je de zitbenen stevig in de mat. Op een uitademing kom je met je bovenlichaam naar voren en rust je je hoofd op een kussen als dat prettig voelt. De rug mag bol zijn in deze houding en de armen, schouders en nek moeten ontspannen zijn. De houding kan aangepast worden door bijvoorbeeld een kussentje of deken onder de billen te plaatsen voor een extra kanteling van het bekken, of onder de knieën om de hamstrings te ontlasten. De houding kan 3 tot 5 minuten, of zo lang als prettig voelt, worden vastgehouden.


Reactie plaatsen