Dragonfly - Yin Yoga

De Dragonfly, ook wel bekend als 'Straddle' of 'Spreidzit', is een Yin yogahouding. Typerend voor de Yin yogastijl is dat houdingen langer worden vastgehouden, zodat de levensenergie beter door de energiekanalen, ook wel 'meridianen' genoemd, kan stromen. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

De Dragonfly werkt in het bijzonder op de lever-, blaas- en miltmeridianen en heeft een stimulerend effect op het lichaam, waardoor het meer energie krijgt.
Daarnaast helpt deze zittende vooroverbuiging bij het ontspannen van de heupen, liezen, achterkant van de dijbenen en binnenkant van de knieën. Ook kan het bijdragen aan het verminderen van onrustige of angstige gevoelens en het stimuleren van de eierstokken bij vrouwen.

Om in de Dragonfly-houding te komen, ga je zitten in spreidzit en breng je de benen zo ver uit elkaar als voor jou mogelijk is. Vervolgens kantel je het bekken en kom je op een uitademing voorover, strek je de armen voor je uit en ondersteun je eventueel de ellebogen met een bolster of blok of plaats je de handen onder de kin. Deze houding kan 3 tot 10 minuten worden vastgehouden, afhankelijk van het comfort van de beoefenaar.
Als het lastig is om naar voren te komen, kan een kussentje of deken worden gebruikt voor extra kanteling van het bekken. Als er pijn of blessures zijn aan de knieën of onderbenen, kunnen deze worden ondersteund met een opgerolde deken en kunnen de benen licht gebogen worden gehouden.

Variaties (zie foto's)
- Half Dragonfly
- Lateral Dragonfly I
- Lateral Dragonfly II

Dragonfly

Half Dragonfly

Lateral Dragonfly l

Lateral Dragonfly ll

Reactie plaatsen