Seal - Yin Yoga

De Seal is een Yin yogahouding die echt geweldig is voor het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. Deze houding is ontworpen om dieper liggende spieren te rekken en spanning in het bekkengebied los te laten. Het toffe aan Yin yoga is dat je elke pose voor een langere tijd vasthoudt, waardoor de energie beter door de zogenaamde ‘meridianen’ kan stromen.

Als je de Seal uitvoert, zal deze houding je een therapeutisch effect geven door de compressie in de onderrug. Dit stimuleert het maaggebied en de bijnieren en bevordert de spijsvertering en vermindert stress en vermoeidheid. De energie in de nieren wordt ook gestimuleerd, waardoor onrust en angst afnemen.

Oh ja, niet onbelangrijk: de compressie in de onderrug stimuleert de blaas- en niermeridianen en activeert de maag- en miltmeridianen die door de bovenkant van de benen lopen.

Hoe voer je deze pose uit? Kom op je buik liggen en duw je bekken in de grond terwijl je rustig omhoog komt en op je ellebogen steunt. Vervolgens plaats je je ellebogen onder je schouders en parallel aan elkaar met de palmen naar beneden. Je start nu in de Sfinxhouding. Als het goed voelt, kun je je handen aan de zijkanten van de yogamat plaatsen en je armen uitstrekken. Op een inademing loop je je handen richting je lichaam en til je je borst op. De schouders blijven ontspannen maar de buikspieren blijven actief. Blijf één minuut in de Seal-pose hangen. In de Sfinx (startpositie) kun je langer blijven.

Onthoud altijd: als je rug-, nek- of schouderblessures hebt, kun je deze houding beter overslaan. En het wordt afgeraden deze pose te beoefenen tijdens de zwangerschap. Als je twijfelt, vraag dan advies aan een ervaren yogadocent. Voel je veel druk op het schaambeen? Plaats er dan een opgerolde deken onder.

Variatie:
- Sphinx Pose (zie foto)

Seal
Sphinx

Reactie plaatsen