SAMASTHITI - Gelijke stand / Staande berghouding

Samasthiti, ook wel bekend als de "Gelijke Stand" of "Staande Berghouding" in het Nederlands, is een fundamentele yogahouding die de basis vormt voor veel staande asana's. Het is een houding van aandacht en uitlijning. Hier is een stapsgewijze uitleg:

Beginpositie - Staand: Begin door rechtop te staan op je yogamat. Zorg dat je voeten dicht bij elkaar zijn, met de tenen naar voren wijzend. Je gewicht is gelijkmatig verdeeld over beide voeten.

Activeren van de benen: Span je beenspieren licht aan, zonder je knieën te overstrekken. Voel de verbinding met de grond door je voetzolen.

Uitlijnen van het lichaam: Zorg dat je wervelkolom lang en recht is. Je bekken is in een neutrale positie, niet naar voren of naar achteren gekanteld.

Armen en schouders: Laat je armen langs je lichaam hangen met de handpalmen naar je dijen gericht. Ontspan je schouders en laat ze weg van je oren zakken.

Hoofd en nek: Houd je hoofd recht boven je wervelkolom en je blik recht vooruit. Je kin is parallel aan de vloer.

Ademhaling: Adem diep in en uit door je neus. Focus op een rustige en gelijkmatige ademhaling.

Houding behouden: Blijf enkele ademhalingen in deze houding staan, terwijl je je bewust bent van je lichaam en de uitlijning.

Belangrijke tips:

Hoewel Samasthiti een eenvoudige houding lijkt, is het belangrijk om actief te blijven in de pose. Wees je bewust van elke deel van je lichaam.
Gebruik deze houding om je te gronden en je voor te bereiden op andere houdingen, of om even een moment van rust en bewustzijn te creëren tijdens je yogapraktijk.
Deze houding is ook een goede manier om je houding en lichaamsbewustzijn in het dagelijks leven te verbeteren.
Samasthiti is een krachtige houding om te centreren en te aarden, en het helpt bij het opbouwen van een goede houding en balans. Het is geschikt voor alle niveaus van yogabeoefenaars en kan op elk moment in een yogasessie worden geïntegreerd. 


Reactie plaatsen