SIRSASANA B - Tripod Hoofdstand / Tripod Headstand

Sirsasana B, ook wel bekend als Hoofdstand 2 of Tripod Hoofdstand, is een uitdagende yogahouding waarbij het lichaam volledig omgekeerd is. Het wordt beschouwd als een gevorderde yogahouding die veel controle, kracht en balans vereist. Het uitvoeren van Sirsasana B heeft vele voordelen voor het lichaam, zoals het verbeteren van de bloedsomloop, het stimuleren van de hersenen en het versterken van de rug- en buikspieren.

Om in Sirsasana B te komen, begin je op handen en knieën met de handen onder de schouders en de knieën onder de heupen.
Plaats de kruin van het hoofd op de mat en zorg dat de ellebogen gebogen blijven in een hoek van 90 graden. Als de ellebogen wat 'wiebelig' voelen, is het een optie om een yogariem te gebruiken om de bovenarmen. Duw de ellebogen van elkaar af en voel de stabiliteit van de riem.
Deze positie wordt ook wel de "tripod" genoemd, omdat het op drie punten steunt: de kruin van het hoofd en de twee handen.
Plaats vervolgens de knieën tegen de bovenarmen aan, dichtbij de ellebogen.
Zoek naar balans en til eerst de ene voet, daarna de andere voet van de mat.
Wanneer je stabiel bent, til je de benen van de grond en breng je het lichaam omhoog in balans.
Houd het lichaam recht en verleng de wervelkolom door bandha's te activeren.
Adem rustig en langzaam in en uit terwijl je deze houding vasthoudt.

Om uit de houding te komen, laat je de knieën afdalen en landen op de bovenarmen en keer je terug naar de startpositie op handen en knieën.

Het is belangrijk om geduld te hebben en de houding op een gecontroleerde en veilige manier te oefenen tot je het goed onder de knie hebt.
Reactie plaatsen