URDHVA DHANURASANA - het Wiel/ Wheel

Urdhva Dhanurasana, ook bekend als de "het Wiel" in het Nederlands, is een geavanceerde yoga-asana die veel voordelen biedt. Hier volgt een stapsgewijze uitleg voor het uitvoeren van deze houding:

Beginpositie: Begin op je rug, met je knieën gebogen en je voeten plat op de mat, op heupbreedte uit elkaar. Plaats je handen aan weerszijden van je hoofd, met je vingers naar je schouders wijzend.

Opdrukken: Adem in en druk je voeten en handen stevig in de mat terwijl je je heupen omhoog duwt. Zorg ervoor dat je wervelkolom lang blijft en niet inzakt.

Hoofd van de mat tillen: Til je hoofd van de mat en breng je kruin naar de grond, terwijl je door je handen blijft duwen.

Volledige Urdhva Dhanurasana: Adem uit en strek je armen volledig uit. Til je lichaam op zodat alleen je handen en voeten nog de mat raken. Je lichaam vormt nu een boog.

Focus op uitlijning: Let erop dat je knieën en ellebogen niet naar buiten wijken. Houd je wervelkolom lang en vermijd overbelasting.

Terug naar beginpositie: Na enkele ademhalingen in deze positie, buig je voorzichtig je armen en benen om terug te keren naar de beginpositie.

Rust na met een rustgevende houding, zoals de Kindhouding, om je wervelkolom te ontspannen.

Belangrijke tips:

Deze houding vereist kracht en flexibiliteit in je wervelkolom, schouders en heupen.
Als je nieuw bent met deze houding, begin dan met een eenvoudigere variant of doe het onder begeleiding van een ervaren yogaleraar.
Luister altijd naar je lichaam en forceer niets. Als je pijn voelt, stop dan meteen.
Urdhva Dhanurasana helpt bij het versterken van de armen, benen en wervelkolom. Verbetert de flexibiliteit van de rug en kan een energieboost geven. Het is ook bekend dat het positieve effecten heeft op stress en mildere depressies.


Urdhva Dhanurasana

Reactie plaatsen