UTTANA PADASANA - Uitgestrekte beenhouding / Extended Legpose

De naam van deze houding komt voort uit het Sanskriet-woord Uttana betekent strekken, Pada ; been of voet en Aasana, wat "houding" of "pose" betekent.

Om in deze houding te komen, ga je op je rug op de grond liggen en til je je handen boven je hoofd. Houd je voeten stevig bij elkaar, bogen met tenen naar het plafond gericht, til beide benen op een inademing omhoog terwijl je de romp op de grond houdt. Zorg dat je kin naar je nek is weggestopt. Voor de pro's, til de romp van de vloer in een comfortabele hoek, raak zachtjes met je hoofd de grond als je kan. Houd je benen recht en stevig bij elkaar voor deze pose en adem zo lang mogelijk comfortabel in en uit. Buig je knieën niet!
Om uit deze pose te komen, adem uit en laat je benen en bovenlichaam weer op de grond zakken.

Er wordt gezegd dat deze houding je innerlijke rust bevordert en gevoelens van irritatie vermindert, plus het opent de chakra's in je keel, buik en wortel. In herhalingen, kun je proberen de benen op verschillende hoogtes op te tillen. Maar, als je rug- of buikproblemen hebt, probeer dan een aangepaste versie waarbij je één been tegelijk optilt. 


Reactie plaatsen