MATSYASANA - Vishouding / Fish Pose

Matsyasana is een achteroverbuiging. De naam is afgeleid van het Sanskriet woord Matsya, wat vis betekent.

Matsya is tevens de naam van een incarnatie van de god Vishnu die zich manifesteerde als een grote vis om de aarde te redden van een overstroming. Deze incarnatie redde wijze hindoeïstische wijzen, waardoor de kennis van de hele mensheid behouden bleef.

Om de houding aan te nemen, ga je op de rug liggen en til je het bekken op zodat de handen onder de billen geplaatst kunnen worden. De borst wordt gelift totdat de kruin van het hoofd (of de achterkant van het hoofd voor beginners) op de grond rust.

Matsyasana wordt ook wel de Vishouding genoemd. Het verhoogt het energieniveau, verlicht angst en opent de borst. Het maakt deel uit van de primaire serie Ashtanga-yoga en wordt vaak uitgevoerd in Hatha-yoga als tegenhouding voor sarvangasana of schouderstandhouding.
In Ashtanga Yoga wordt vaak toegewerkt naar deze houding met de benen in Lotus, maar het kan ook worden uitgevoerd met de benen gesterkt en sterk.

In deze houding wordt het lichaam vergeleken met de vorm van een vis. Het beoefenen van deze houding zou het individu kunnen verbinden met de balans van aarde en water, door de ledematen in de aarde te aarden en de borstkas op te tillen als de top van een golf.

Op spiritueel niveau wordt Matsyasana geassocieerd met het openen van visuddha (keel) chakra. Dit chakra kan worden geopend door het beoefenen van deze houding en kan negatieve energie omzetten in wijsheid. Het bevordert ook zelfexpressie en helpt bij het spreken in het openbaar. 


Reactie plaatsen